• På rea!
  • -6 000,00 kr

Thommen1 CrossX 97 v 4.0

17 995,00 kr
11 995,00 kr Spara 6 000,00 kr
Inkl. moms Leveranstid 1-2 dagar

Mest mångsidiga brädan och vår favorit - kolla in testerna!  

Tillbehör
Kvantitet
Lagervara

 

Smidiga betalningar med Klarna

 

Snabba och säkra leveranser med DHL

 

Fri frakt vid köp över 800 kr

CrossX 97: FUNboarden är tillbaka - "...a lot of fun...handles a very wide range of winds and water states."

Ska du bara ha EN bräda och dessutom vill ha KUL är det en CrossX du ska ha - mer mångsidiga brädor finns inte: riktigt snabba, roliga, lättplanade, extremt lättgippade och väldigt lättkontrollerade även när det egentligen är alldeles för mycket vind. CrossX-brädorna är sannolikt är de mest mångsidiga brädor som gjorts, om man ser till att de i) kan användas till nästan allt, i alla vindstyrkor och ii) att de dessutom gör allt riktigt bra - de är inte hyfsat snabba eller gippar någorlunda bra: de är ruskigt snabba och enklare att gippa blir det inte! Testerna bekräftar precis hur Peter själv beskriver sina brädor - de är helt kompletta brädor som är bra på ALLT och verkligen förtjänar att kallas FUNboards:
 
Engelska Windsurf Mag konstaterar att CrossX97 planar lätt, tar bra höjd, är snabb, gippar rent och snabbt, och hoppar bra, och utöver detta så är den lätt att köra i ALLA förhållanden, även svåra och choppiga förhållanden. Vidare så skriver de att CrossX97 fungerar bra med 6.5 men kan hantera större och - ännu bättre för dig som bara vill ha EN bräda - att den var lika fin att köra med mycket mindre segel i hårda vindar. De avslutade med att starkt rekommendera CrossX97 både för medelgoda surfare i utveckling och till avancerade surfare. Det är svårt att tänka sig att man kan få bättre lovord om en bräda men där finns faktiskt mer lovord i testen lite längre ner på sidan! 


Här ser du ovansidan på en CrossX 107 (klicka på bilden för större bild!). 
 
 
Lägg där till Thommen-brädornas helt unika konstruktion med RevoXskin, TST, nya Bambo2-laminatet, mycket carbon, en mängd fotstroppspositioner (t ex singelstropp eller dubbelstropp bak, in/ut fram) och något som ingen annan ger - 2 års garanti (läs mer längre ner) och du har något ingen annan kan erbjuda. Nu dessutom till bättre pris: 

Thommens slogan är Get More. Det är dags att lägga till For Less. Från och med i år har vi möjlighet att köpa in brädorna direkt från fabriken och har därmed kunnat sänka priset med hela 2000 kr, från 16995 till 14995 kr! Så Get More. For Less. 

Här ser du undersidan på en CrossX 107 (klicka på bilden för en större bild!).
  
 
Även lillebror CrossX87 är favorit hos tidningarna: Amerikanska Windsurfer Magazine öser beröm över CrossX87 och säger att den är bra på allt - fart, manövrar, planing - och jämför den med en crosstraining-sko: den kan allt. Den var favorit hos flertalet testseglare och de sa bland annat att man inte kunde hitta något stopp när det gäller toppfarten på brädan. De berömmer också den supercoola brädbagen och finessen med automatisk vacuumskruv.
 
Roligast är nog deras kommentar om vad CrossX87 var bättre på än övriga brädor: "introducing post-session perma-grin on testers´ faces" vilket bekräftar att Peter lyckats med precis vad han varit ute efter - återuppliva FUNboarden! Det bekräftas ytterligare i deras sammanfattning om att den bäst passar avancerade surfare som vill ha en bräda som gör allt utan att offra något, vilket också syns också i deras test-matris (se test och bild längre ner på sidan), där matrisen nästan är helt fylld, d v s CrossX87 får "excellent" på nästan allt, vilket är mycket ovanligt - de flesta brädor får bra på några saker men klart sämre på andra. CrossX87 är brädan som kan allt du vill att den ska kunna!
 

 

Här ser du sidan på en CrossX 107 (klicka på bilden för en större bild!)


Mått på CX97 är 244.5 cm lång, 59.5 cm bred, 97 liter volym, vikt för v 4.1 är cirka 6.5 kg. Fenboxen är Power-box och den levereras med en 30 cm MeanLine-fena i G10. Rek segelstorlek är allt under 7.0 och den är förstås optimal med alla wave- eller freeride-segel, oavsett typ. Vi rekommenderar Hucker 6.6, 5.6, 4.8 och 4.2 till CX97, Revolution alla storlekar från 6.2 ner till 4.0 eller mindre, Retro från 7.0 ner till minsta storleken. Även NX i 6.2 och 5.4 går bra på CrossX 97.
 
Peter Thommens egen beskriving av CrossX-linjen är "the ultimate gybing-machine" - han menar att det är på tiden att någon återuppfinner FUNBOARDEN, som varit försvunnen alltför länge, och det är bara att hålla med:  CrossX-brädorna är inte bara snabba och sanslöst lättgippade utan också superroliga att köra och är det inte precis så det ska vara - en klassisk FUNboard! Peter menar att om man ser till mångsidigheten har han aldrig gjort en bättre bräda och säger att om man inte tvunget vill ha en ren vågbräda eller ren slalombräda för att få ut max vågkänsla eller max fart, är det en CrossX man ska ha: "för 80 % av surfarna är en CX mer rätt än en våg eller slalom". Den är snabbare än många slalombrädor men samtidigt mycket roligare att köra och framför allt löjligt enkel att gippa. Man har också fördelen av att kunna variera stropp-placeringen och på så sätt ändra karaktären mellan slalom och freeride/B&J/våg, så du kan köra med dubbelstropp eller singelstropp bak. Peters beskrivning av CrossX kanter säger väl det mesta om hela brädan och samtidigt hela hans filosofi om brädor: "Full nose to mid-board, tapered towards the tail: no nonsense, no surprise". FUNboarden är tillbaka!

Test av CrossX97 i engelska Windsurf Magazine:
Test av CrossX87 i amerikanska Windsurfer Magazine: 

Thommen CrossX är mångsidigheten själv och är bra på allt - CX97 och CX107 är perfekta att ha som enda bräda eller som komplement till en stor bräda - de går igång tidigt men har markerat V i aktern och det finns nästan ingen gräns uppåt för hur mycket vind de tål. CX97 blir bättre än CX107 om du är lätt eller du är tjej, men också som hårdvindsbräda för tungviktare. CX107 är bättre om du väger lite mer eller vill kunna köra lite större segel. Båda har många möjligheter att ändra karaktär beroende på stropp-placering. CX87 är den rätta "lilla" brädan för de flesta surfare: väldigt allround - både snabb och lättkörd, och lätt att kontrollera även i mycket vind, samtidigt som du kan komma igång relativt tidigt = prefekt komplement till en större bräda i Sverige och för de flesta ett bättre alternativ än en vågbräda.  
Nyheter på teknikfronten för Thommen1 Version 4:
 
Thommen1 för windsurfingbrädorna till en helt ny nivå: Peters unika brädformer ihop med ett skrov som både är en fröjd att se på och håller helt annat kvalitet än traditionellt byggda brädor! Ända ner till minsta skruv är det toppkvalitet och design - t o m stropparna är i färg, form och bekvämlighet samt justeringmöjligheter av toppklass (inklusive Thommen1-brodyr ovanpå!), och samma gäller padsen - snygga, heltäckande, och med extra dämpning vid ståytorna, utom på RS där de bara är tunna för att spara vikt. En Thommen-bräda är inte bara en fantatisk shape från världens genom tiderna helt överlägset mest framgångsrika shaper: sex helt unika egenskaper hos Thommen-brädorna lägger dem på en helt annan nivå - inte bara seglingsmässigt - än övriga brädor på marknaden - läs mer här nedan om nya miljövänliga bambun, yttermaterialet RevoXskin, den automatiska ventilen, TST, CarboXcontrol-konstuktionen, MeanLine-fenan, bagen och vår unika garanti på 24 månader!TST står för T-Stringer Sandwich Tech och innebär att alla våra brädor har stringers som styvar upp brädan. För er som varit med länge och har koll på hur man bygger brädor, och kanske byggt själv, vet att en stringer lägger man på höjden i mitten på brädan för att styva upp den. Förr använde man en plywoodskiva som stringer men man kan också göra en i glasfiber eller andra material. Thommen använder sin TST-konstruktion på ett mer innovativ sätt: man lägger 2-4 st stringers längre bak och en bit ut i brädan, vilket kraftigt ökar styvheten och även hållbarheten i våra brädor. Förutom placeringen är materialet avgörande: stringers väger ofta mycket så man vinner styvhet men lägger på vikt. Thommens stringers adderar väldigt lite vikt då man inte sparar på något när det gäller material: alla delar i TST är ren carbon. Carbon har många fördelar som gör det ett väldigt bra material för brädbyggen och särskilt stringers: det är inte bara lätt utan extremt styvt i längsled och TST bidrar till mycket av den unika prototypkänslan i alla Thommens brädor. Kollar du på bilden här nedanför (en MWX 83) så ser du stringerna på undersidan av brädan - här fyra stycken:
  
 
En annan nyhet på Thommen Version 4.0 kan du också se på bilderna ovan och nedan, bambukonstruktionen, som bidrar till en än mer stabil, styv och hållbar konstruktion. Du har säkert sett många brädor som har trä i konstruktionen men Bambo2 är alltså inte trä utan bambu och bambu har väldigt många fördelaktiga egenskaper.
 
 
 
 
Trä har egentligen bara en bra egenskap och det är för tillverkaren, eftersom det är billigt - mycket billigare än carbon t ex - men har många nackdelar: det tar åt sig vatten, det är stor risk för delaminering, det är inte direkt styvt eller lätt, det mjuknar med tiden, trä varierar i kvalitet/densitet och det är miljömässigt inte heller bra - det är rätt uppenbart att trä inte borde användas i windsurfingbrädor alls. Bambu har däremot i mångt och mycket precis motsatta egenskaper: det är extremt styvt och lätt, ökar inte risken för delaminering, tar inte åt sig vatten och en unik egenskap är att bambu inte mjuknar med tiden, så din bräda håller sig styv även efter flera års användning. 
 

 
Ser man till miljöaspekter är bambu helt överlägset: bambu växer tre gånger så snabbt som den snabbast växande träsorten och måste inte återplanteras utan växer bara upp igen. Så oavsett vilken aspekt man ser på så kan man bara dra en slutsats: bambu har alla fördelar i en windsurfingbräda, och trä har inga, förutom priset, men det vinner du inget på som brädköpare eftersom tillverkarna helt fräckt tar mer betalat för sina träversioner av sina brädor än för glas/carbon-varianterna, trots att de betalar mycket mindre för materialet i trävarianterna. Trä = till för att bygga bastu. Bambu = framtiden. Det vinner både du och miljön på.

Läs mer om bambu och våra brädor i en intervju med Peter Thommen i engelska Windsurf Magazine (Klicka här).
 
  
Nedan ser du alla andra fördelar med våra brädor: riktig garanti, automatisk ventil, RevoXskin, MeanLine-fena, CarboXcontrol och vår fina boardbag i vitt och silver:
 
 

  

2 års garanti RevoXskin Skräddarsydd bag
 

 

  

CarboXcontrolAutomatisk ventilT1 MeanLine fena 

  

   

 

RevoX Skin

Thommen bygger sina brädor enligt helt nya principer. Man har tagit hjälp av en italiensk toppingenjör som jobbat med kolfiber för Formula-racingbilar och Americas Cup-båtar och vet allt om hur man ska maximera styrka och hållbarhet med låg vikt. Brädorna byggs i en fabrik i Kina som är specialister på avancerade kompositmaterialkonstuktioner. En av de nya principerna är att bygga med en ny teknik som de utvecklat och kallas RevoXskin, vilket innebär att man laminerar ihop brädan i en enda process. På så sätt sparar man tid och vikt och får ett mycket mer hållbart skal på brädan. Man kan däremed lägga mer tid på kärnan så den är perfekt från början, och inte behöver fylla ut kärnan med en massa bodyfiller för att få ordning på formen, som när man gör på andra fabriker. Bodyfillern har åtskilliga nackdelar: den väger, den förändrar balansen i brädan och förr eller senare skakar den loss. Viktbesparingen har Thommen1 inte använt till att reducera totalvikten på brädan utan på på mer kolfiber, vilket ger en starkare och styvare bräda som får ren prototypkänsla. Peters kommentar när han testat en av de första produktionsbrädorna som kom ut från fabriken var just att "den känns som min prototyp - första gången jag känt så om en produktionsbräda!". Bättre betyg än så kan man förstås inte ge en seriebyggd bräda.

En annan fördel med RevoXskin att man kan lägga all dekor inne i brädan så man inte behöver klistra klistermärken med logos etc utanpå brädan - det blir såklart slitet och fult med tiden. Den fantastiska finishen på det helt genomskinliga skalet ger en väldigt tilltalande 3D-effekt som förstärker inläggen i brädan - ren carbonväv - och skyddar samtidigt dem. Tekniken gör det också möjligt att faktiskt visa vad som finns i din bräda: du kan se rakt in i den på största delen av brädan, så du kan se hur carbonväv och glasväv lagts inne i brädan och att det inte finns någon bodyfiller eller annat utfyllnadsmaterial inne i brädan - den som byggt den kan inte dölja någonting för dig - din garanti för ett 100%-igt hantverk!
 

CarboX Flex + Torsion Control

Thommen1 har nu fått ännu mer kol i brödorna. För att kontrollera brädans flex och vridstyvhet använder man olika kombinationer av kol + glas-strängar i brädan - vad man kallar CarboX Control . Brädans karaktär avgör kombinationen, som  t ex att man vill att slalombrädor vara maximalt styva i längsled + så lätta som möjligt, så vår racinglinje RS har 100 % aeronautiskt special-carbon och allt ligger på längden och kallas CarboX1K. På vågbrädorna vill man maximera styrka med flex, även i sidled, och har hälften kolfiber, hälften glas, kallat CarboX50. Vår superfunboard, CrossX, har en något styvare och lättare konstruktion kallad CarboX75 så det mesta är carbon, medan FastX-linjens slalomspjut har en ren CarboX100-konstruktion. Ihop med Thommens RevoXskin ser du rakt in i brädan och kan se hur carbonlagerna ligge i de olika brädorna. Du vet vad där finns och där är inget mer, inget mindre än vad som ska vara där!

24 månaders garanti

Kombinationen av RevoXSkin och CarboX ger ett skrov med helt överlägsna prestanda: ett skrov som känns som prototypen som shapern gjort, och som är så välbyggt att det tål stora påfrestningar och håller sig snyggt väldigt länge. På Thommen är man så säkra på sin nya byggteknik att man bestämt sig för att ge dubbel garanti jämfört med alla andra tillverkare på marknaden: du får 2 års garanti på din nya Thommen-bräda (på RS-modellerna är det 1 år som gäller)! Som ett led i detta har man också utvecklat en klar policy om vad som gäller för garantierna, vilket inte direkt är kotym i brädbranschen, så med varje bräda levereras en manual med skötselråd och garantiåtaganden. Och för att du inte ska behöva köpa grisen i säcken som är brukligt i elektronikaffärer och dylikt så har vi lagt ut villkoren som en pdf här att öppna/ladda hem så du vet vad som gäller innan köp. Fråga gärna andra brädhandlare om vad som gäller med de märken de säljer.

Klicka här för att se villkoren för alla brädor utom RS-linjen.

Klicka här för att se villkoren för brädorna i RS-linjen.

Skräddarsydd bag i fantastiskt snygg silvermetall-look med grå och vita detaljer
 

 
 
Varje Thommen1-bräda levereras komplett med en för modellen exakt skräddarsydd boardbag i läcker design med silverväv och vit insida (ej röd längre som på bilden!). Bagen ger perfekt skydd samtidigt som den är snyggare än någon boardbag du sett - ett perfekt komplement till din Thommen- bräda. En annan fördel är att vi behöver inte använda mer än ytterst lite förpackningsmaterial när brädorna skeppas från fabriken, eftersom våra boardbagar ger så bra skydd för din bräda, vilket förstås är väldigt bra ur miljösynpunkt. Våra bagar är riktiga bagar med rejäl vaddering så de gör nytta. Andra märken levererar också sina brädor i bagar och påstår att de är bra för miljön men om man levererar bagar som är att betrakta som rena repskydd är varken bra för dig, brädan eller miljön - då måste du ju köpa ytterligare en bag: knappast bra för din plånbok eller vår miljö. Vi har som option att du kan köpa brädan utan bag och fena för 1000 kr mindre men vi rekommenderar komplett bräda med bag + fena, dels för att skydda din bräda och dels för att det är väldigt billigt med 1000 kr för bag + fena då lösa bagar kostar 1595 kr och fenorna kostar 1195 kr = en nätt besparing på 1790 kr! Och har du sett bagen vill du inte vara utan den. På bilden syns också våra fina stroppar: mjuka och sköna med supersnygg design. Har Thommens egna antwistbrickor så du kan köra enkelskruv: 
Handgjorda fenor i svart G10 från MeanLine/T1


Alla brädor levereras inklusive en MeanLine/T1 fena i svart G10 som är optimerad för brädmodellen och storleken. I praktiken har alla Thommen1-brädor olika fenor/storlekar, så varje bräda har en optimal fena. Fenorna har den absolut senaste formen och en mycket fin finish. 
 


 
 
Som nämndes ovan kan du köpa utan bag + fena för 1000 kr mindre men det är en dålig affär då bara fenan kostar 1195 kr lös. Bilderna nedan visar fenan som sitter på CrossX-modellerna (Powerbox). FastX och RS har en rakare form (Tuttlebox), MWX har en svept vågfena (se fenan på bilden ovan; US-box).
 

 
Alla CrossX-brädor har Powerbox och kommer med följande fenor: CX87 har 27 cm fena, CX97 har 30 cm fena, CX107 har 33 cm fena och CX117 har 35 cm fena. Bilden ovan visar FastX-fenorna.
 

Automatisk vakuumskruv

Thommens vakuumskruvs-konstruktion är unik - ingen risk att du glömmer att skruva i skruven efter att du flugit med brädan längre, för skruven som sitter på Thommen1-brädorna justerar helt automatiskt sig efter trycket och du behöver (och SKA) aldrig röra den. M a o riskerar du inte att fylla brädan med vatten. Men den stora fördelen är att "skruven" egentligen är ett vattentätt membran som andas (typ GoreTex i "skruv"-form) d v s det sker en automatisk tryckutjämning eftersom brädan kan andas. Fördelen med detta är att din bräda inte riskerar att delaminera som den annars gör. Följden av delaminering är att du får bulor på brädan eller i värsta fall att hela botten släpper från kärnan - inte speciellt kul alls - och detta kommer alltså av tryckförändringar som en helt tät bräda (d v s brädor utan andas-membran) inte kan hantera.
 
 

Vad gör Peter Thommen hela dagarna? Svaret är enkelt: det bästa han vet - antingen står han inne i verkstadens kalla ljus för att göra ännu bättre brädor till dig och mig eller så är han ute på vattnet och testar sina nya förändringar - dag ut, dag in, året om. Det gör Peter unik som bräd-designer: allt han gör testar han själv och till skillnad från många shapers kan han han surfa och ingen har mer erfarenhet än Peter - har man gjort brädor i över 30 års tid och shapat alla Björn Dunkerbecks brädor som gjort Björn till världsmästare 35 gånger om, då vet man vad man gör. Och på Thommen1 är det Peter som bestämmer hur brädorna ska se ut, inte marknadföringsavdelningen. Självklart kan man tycka men så är det dessvärre inte inom många märken, varken på brädor eller segel.

 
Peter Thommen på jobbet, del 1.
 
Det ser du också på hans designer - du har aldrig sett och kommer aldrig att få se en Thommen-bräda som verkar helt galet konstig i designen och som märket promotar som "en revolutionerande nyhet" eller andra dumheter, för att nästa år vara helt försvunnen ur sortimentet. Du lär heller aldrig se Thommen släppa nya varianter av samma bräda ibland flera gånger om året som vissa märken gör: Peters designer håller i många år och behöver ingen finjustering - de är 100 % från början. Du riskerar inte att din brädmodell redan är utgången ur sortimentet innan din brädhandlare fått in den på sitt lager - Peters designer är alltid ett tryggt köp - här säljs inga grisar i säckar, bara ultimata windsurfingbrädor! Tröttnar du på att surfa kan du alltid ha dem på väggen som konstverk istället.
 


Peter Thommen på jobbet, del 2. Som du ser gillar Peter också Mystic (Crown Seat Harness, Venom Lycra SS i vitt, Kite Boardshort Black/Red)

Peter testar förstås inte ut allt själv utan har hjälp bland andra av Luke Siver - här på en MWX 74 på Peters och Lukes hemmaplan, Maui. Luke är Levis brorsa, och jobbar sen några år ihop med Peter med att testa och utveckla Peters prototyper samt testa hållbarheten i produktionsbrädorna - bilderna säger väl allt om vad de brädor står pall för. Luke är - trots att han bor på Hawaii och är surfare (...) - en riktig 9-till-5-kille som plågar brädor hela dagarna för att du och jag ska få ut max av den tid som vi har över för att surfa. Han passar därmed perfekt in i Peters "Real Man. Real Board."-koncept - helt enkelt att allt ska funka till 100 % för oss när vi slutat jobba och kommer ut på stranden - fritiden är dyrbar och våra prylar ska backa upp oss helt och hållet. Real man in real world needs real board! Extra kul är att vår egen favoritdesigner för segel alla kategorier, Bruce Peterson som designar alla Sailworks-segel, har precis samma inställning som Peter, och det är knappast en slump att vi säljer dessa märken, eftersom det är precis vår egen inställning.


 Här kan du få upp ett produktdatablad inklusive rekommenderade utpriser från Thommen1 för Version 4 (klicka här!)

Här kan du få upp ett få upp en högupplöst pdf-katalog från Thommen1 för Version 4 (klicka här!)