Varumärken

Master

Köper du en dålig mast eller en bra mast som inte passar ditt segel kommer du ändå inte att få ut något av ditt segel, hur bra seglet än är.
 
Segeltillverkaren utvecklar seglet utifrån en specifik mast så köper du den masten är den alltid rätt för ditt segel. Segelmakaren kan förstås även ge ett eller flera alternativ som också blir bra. Väljer man t ex andra längder eller styvheter, eller ännu värre andra böjkurvor än seglet konstruerats på är det stor risk att seglet inte alls gör det du vill. Så välj med omsorg.

Är det någon skillnad på master och master? Handlar inte allt bara om hur många % carbon masten har?

Som med allt annat är där skillnad med vilka metoder man fabricerar, vilka material man använder och hur skicklig personal man har vid tillverkning och utveckling. Kolfiber (carbon) finns t ex i alla kvaliteter från fulcarbon (mer eller mindre svart glasfiber) till den carbon man använder i flyg- och rymdindustrin.
 
En mast med 100 % carbon av låg kvalitet får inga snabba reflexer och blir inte hållbar så stirra dig inte blind på kolfiberandelen.
 
Vi säljer master från amerikanska NoLimitz och italienska Italica som alla tillverkas med de mest avancerade metoderna och de bästa materialen:

 
NoLimitz tillverkar alla sina master i USA och de använder bara carbon certifierat för flyg- och rymdindustrin enligt AS9100D. Ingen annan masttillverkare gör sina master i USA.
 
Italica tillverkar alla Sailworks standarddiametermaster (SDM) i autoklav i Italien enligt Sailworks exakta specifikationer. Värstingracemasten Lightstick 100 % har funnits i över 10 år och är så bra en SDM kan bli men nu tillverkar man också JoyStick 75 % som lite mer prisvärt alternativ (Lightstick är dyr!).
NoLimitz Skinny var världens första mast med reducerad diameter (RDM) och de är ryggraden i Sailworks segel. Sortimentet har utökats med ytterligare två modeller: Sumo som även finns som 460 (Skinny är 430 som längst) samt värstingmasten Twill i 400 och 430 och som heter FAST i 460-variant.

Sailworks racesegel NX i större storlekar (över 7.0) ska ha SDM och samtliga större storlekar av Sailworks freeridesegel Retro har också SDM. Ingen gör finare master än italienska Italics och de gör två SDM exklusivt för Sailworks, Lightstick med 100 % carbon och Joystick med 75 % carbon. Joystick är fin men Lightstick är ett rent mästerverk om du vill lägga lite extra pengar på masten.

 


 
Vi säljer också Unifibers master som alternativ till våra Sailworks originalmaster och Unifibers master passar även andra segelmärken. Unifiber gör en tabell som visar olika märkens böjkurvor så du vet vilken du ska ha. OBS att vissa märken har helt olika böjkurvor på sina RDM och SDM samt att vissa märken har ändrat sina böjkurvor flera gånger över tid.

 
Sailworks har alltid haft Constant Curve (CC) på alla sina segel. Numera använder nästan alla segeltillverkare CC så Unifiber gör t ex inte längre en mast för hardtop-böjkurva. På Sailworks har RDM och SDM samma böjkurva, så du kan köra med både RDM och SDM på alla segel utom NX (5.4 6.2 7.0 har RDM, övriga SDM, så de har olika stora camber inducers). Sailworks garanterar dessutom att alla segel från 1999 och framåt är RDM-kompatibla.Unifiber lanserar i 2021 års mastkollektion ett har nytt koncept: du kan köpa toppar och bottnar individuellt t ex om du kört sönder en botten men toppen är hel, och du kan också kombinera olika varianter som t ex en 75 % botten med en 100 % topp, eftersom man gjort delningen lika på alla varianter, så alla delar passar ihop. Unifiber kallar det systemet Modular. 

 
Unifiber har även ett Modular-system för sina bommar.

Master

Aktiva filter